Com escollir les colònies d’estiu

¿Esteu planificant l’estiu i us pregunteu com escollir unes colònies d’estiu? En aquest post intentarem proposar uns quants punts que us ajudaran en el procés d’elecció.

Destinació de les colònies d’estiu

Les colònies habitualment van encaminades a sortir de l’entorn habitual de les ciutats per tal de conviure en la natura. En aquest cas trobareu moltes opcions fora de petites poblacions o bé totalment enmig de la natura. Hi ha cases de colònies amb totes les comoditats totalment integrades dins la natura i amb molt fàcil accés a alguna població. Informeu-vos si la casa de colònies que mireu es troba en canvi dins algun nucli urbà. Francament no és el mateix.

L’exemple més clar de convivència en la natura són els campaments en tenda. Podreu trobar també opcions de petits campaments per tot Catalunya.

¿El camp, l’alta muntanya o la costa? En escollir la destinació estem decidint si ens dirigim a un entorn més natural o més turístic. És difícil trobar una casa de colònies a la costa i que no es trobi en un entorn urbà. El camp i sobretot l’alta muntanya ofereixen un entorn més saludable en aquest sentit, més allunyat del ritme frenètic i de la pol·lució habituals en zones urbanes.

El ritme de les colònies

Quin ritme han de tenir les colònies? La destinació de les colònies dóna ja caràcter al seu ritme pròpiament. Així les colònies en entorns més natural on s’està més en contacte amb el ritme de la sortida i la posta del sol acompanya un ritme més pausat que el que es tindria en un entorn més proper a una població on hi ha la presència i la remor del ritme quotidià.

Cal tenir en compte que l’emoció de les colònies no és necessàriament sinònim de velocitat i volum. La intensitat de les colònies va molt més lligada a les relacions entre els participants i les activitats han de jugar el paper d’acompanyar-ho.

L’activitat de les colònies

L’aigua, la muntanya, els animals, les instal·lacions i l’equip de monitors determinen les activitats que es poden fer en cada programa de colònies.

Hípica, caiac, vela, senderisme, activitats d’aventura, tir amb arc, espeleologia, banys al riu, jocs de camp, escalada i moltes més activitats poden formar de la setmana de colònies, així que és bona idea informar-se de quines activitats hi ha darrera del nom de les colònies.

L’alimentació de les colònies

Els menjadors escolars tenen un gran paper en la salut física i emocional dels nostres menors. Malhauradament aquesta responsabilitat no s’està assumint suficientment i pocs són els menjadors escolars que n’estan a l’alçada.

En les colònies d’estiu hi ha una situació similar, potser no tan greu. En el futur la qualitat alimentària serà un punt més i més rellevant. Així que és una bona recomanació conèixer quin tipus de cuina hi ha a les colònies. És cuina pròpia? Quin tipus d’ingredients hi haurà? La combinació de congelats, rebossats i fregits no és precisament una garantia de qualitat. Si es tractés en canvi de productes frescos o d’origen ecològic podríem entendre que hi ha una voluntat d’aportar una alimentació saludable.

L’aprenentatge a les colònies

Les colònies són, totes, un gran moment per a la convivència i la relació personal. És aquest l’àmbit fonamental de les colònies i així es defensa des dels diferents organismes relacionats amb les colònies. El principal aprenentatge és en l’àmbit de la sociabilitat.

Aquest període també s’aprofita per aprendre i practicar diferents habilitats o matèries que durant el curs escolars no s’hi pot dedicar més temps. Parlem en aquest cas de l’anglès, la música, el teatre, el ball, hípica, cuina, programació informàtica, robòtica, etc.

N’hi ha de tots colors i cada cop una oferta més variada. No obstant, des del meu punt de vista en cap cas s’ha d’ocupar l’espai de les colònies amb un model d’aprenentatge que ja es manté al llarg de la resta de l’any. És estiu, necessitem expandir-nos, conèixer gent i gaudir de la natura esplèndida del nostre país. En cap cas tancar-nos dins d’un aula.

Així que siguem conscients que estem parlant d’una setmana o dues i en aquest període tampoc podem demanar grans aprenentatges tècnics!

Requisits de seguretat i salud

Totes les colònies i campaments estan regulades per la Generalitat de Catalunya amb la normativa del decret 267/2016, de 5 de juliol, on es regulen les activitats d’educació en el lleure amb participació de menors de 18 anys. Seguint aquest decret tant les instal·lacions, com l’equip de monitors, director de les colònies i les activitats que s’hi duen a terme han de cumplir-ne els requisits en salud i seguretat.

Gaudiu de la recerca!

Alba

 

About
Contactános!

Deja tu mensaje y te responderemos lo antes posible!

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search